NWIP Nieuwsbrief Bekijk de webversie
NWIP NIEUWSBRIEF - MEI 2020
Lente 2020. Terwijl buiten de natuur tot leven komt, moeten we als mensen binnen blijven. 

Het vanzelfsprekende leven = bewegen = ontmoeten en omarmen = lichamelijke nabijheid wordt abrubt tot een minimum beperkt.

Heb je de pech alleen te wonen, ben je ineens verstoken van iedere vorm van aanraking. Heb je de pech ernstig ziek te zijn en behoefte te hebben aan een teder gebaar, is iedere aanraking gereduceerd tot een medisch noodzakelijke handeling.

Dat wat ons verbindt, vormt nu een gevaar. Het nieuwe onbekende virus verspreidt zich razendsnel en onzichtbaar door de lucht die we inademen. De lucht waar we niet zonder kunnen, kan plotseling levensbedreigend zijn.

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Waar we ons ook bevinden in de wereld. We worden op hetzelfde moment bewust van een voldongen feit: alles wat we doen heeft gevolgen voor anderen en de wereld om ons heen.

We worden ons ook allemaal tegelijk bewust hoe we innerlijk reageren op het gevaar dat van buitenaf komt. Hoe we omgaan met onzekerheid. Het niet weten wat het is, hoe lang het duurt en welke gevolgen het zal hebben. Voor ons persoonlijk, voor ons land, voor de wereld als geheel. 

We zien hartverwarmende reacties van mensen en hoopgevende nieuwe initiatieven ontstaan. 

Deze crisis herinnert ons aan het feit dat we als mensen alleen kunnen overleven wanneer we samenwerken. Vanuit de wetenschap dat alles wat we doen ertoe doet en vanuit de overtuiging dat ieder leven telt. 

Wanneer we ons verbonden voelen met elkaar, en het welzijn van anderen net zo belangrijk maken als dat van onszelf, handelen we uit gemeenschapsgevoel.

De huidige crisis maakt ons opnieuw bewust hoe waardevol het gedachtegoed van Alfred Adler is. 

Heeft u zelf inspirerende en hoopgevende ervaringen opgedaan de afgelopen periode?
Laat het ons weten! We plaatsen uw bijdrage graag in de volgende Nieuwsbrief.
Mail naar: nwip.info@gmail.com.

Namens het NWIP bestuur wens ik u veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,

Pauline Hofstra
 
NIEUWS
De Workshop 'Case Conceptualization' met dr. Jon Sperry is helaas opnieuw in verband met Covid-19 uitgesteld.
Dit keer tot het voorjaar van 2021.
We hopen aan het eind van dit jaar te kunnen melden wanneer de workshop zal plaatsvinden. 

Maak kennis met Jon Sperry
Het 28ste IAIP Congres is eveneens wegens Covid-19 uitgesteld tot volgend jaar.
Het congress vindt in 2021 plaats in Lviv, Oekraïne, van 17 juli tot 21 juli.
Het thema blijft ongewijzigd:
New Forms of Social Psychopathology: Adlerian Approach to Prevention and Healing.
Zie voor meer informatie: http://adler-iaip.net/28th-congress-of-the-iaip 
 
Ook de Summerschool ICASSI is tot groot verdriet van velen dit jaar geannuleerd. In plaats van een Summerschool in Minsk wordt er een Virtuele Icassi georganiseerd die start op zondag 19 juli.
Tijdens de 2 Icassi weken van 20 - 31 juli 2020, zijn er dagelijks van maandag tot en met vrijdag online presentaties te volgen op de website.
Iedereen is van harte welkom deze presentaies te bekijken en beluisteren. 
Meer informatie volgt later, zie: www.icassi.net.

 
Wat doet er echt toe?
In de vorige twee artikelen in deze korte serie is ingegaan op dragende principes van de Adleriaanse psychologie als: vrijheid, verantwoordelijkheid, samenwerking en sociale gelijkwaardigheid. Ook is aandacht besteed op welke manieren daaraan in opvoeding en omgaan met elkaar een bijdrage kan worden geleverd. In dit artikel van de serie staat centraal waarop die gedragingen zijn gericht.
Wat beogen we te bereiken? Wat staat ons voor ogen?
Meer lezen
"Follow your heart but take your brain with you"
                                                                       Alfred Adler
 
Over gevoelsopvoeding
Gevoelens leren delen in plaats van emotioneel reageren
 

Tijdens mijn gesprekken met ouders komt vaak het volgende ter sprake. Wat we van ‘opvoeden’ weten, is wat we zelf aan opvoeding hebben ervaren. Ook al heb je een opleiding tot leerkracht, onderwijsassistent, of pedagogisch medewerker gevolgd, veel ouders gebruiken onbewust dezelfde opvoedingsmethoden die ze zelf vroeger hebben ervaren. Daar is op zich niets mis mee. Het is ook niet zo vreemd.

Meer lezen: Gevoelens leren delen.pdf
 
Tijd voor een Pep Talk van Kid President
A Pep Talk from Kid President to You
Steun onze activiteiten
Wil je dat Alfred Adlers visie en psychologie meer bekendheid krijgt in Nederland? Schrijf je in als donateur of vriend van de Nederlandse Werkgemeenschap voor Individualpsychologie.
Mail naar: nwip.info@gmail.com
Volg ons
Deze e-mail is verstuurd aan hoekstrawilly@gmail.com. • Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u nwip.info@gmail.com toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing