NWIP Nieuwsbrief Bekijk de webversie
NWIP NIEUWSBRIEF - Februari 2020
Op 7 februari 2020 was het 150 jaar geleden dat Alfred Adler werd geboren. Dit jaar staat daarom wereldwijd in het teken van deze feestelijke gebeurtenis en de betekenis van Adlers werk voor ons dagelijks leven.
Ook in Nederland staan we graag stil bij de invloed die Adlers mensvisie en psychologische theorie nog steeds heeft. Of het nu gaat over opvoedings vragen, (intieme) relaties, werkgerelateerde vragen, Adlers visie is terug te vinden in tal van hedendaagse stromingen.
We vieren zijn geboortedag op 2 april met een bijzondere dagworkshop rond Casus Conceptualisatie die gegeven wordt door Jon Sperry (USA). Deze workshop organiseren we samen met Shared Ambition en staat open voor psychologen, therapeuten, counselors, psycho-sociaal werkenden. Voorkennis van Adlers psychologische theorie is een pré maar niet noodzakelijk.

Het is u vast niet ontgaan dat de NWIP nieuwsbrief in een nieuw jasje is gestoken. In onze laatste Nieuwsbrief van 2019 hebben we afscheid genomen van Gerard Kulker als voorzitter van de NWIP. Na ruim 35 jaar voorzitterschap neem ik het voorzitterschap en daarmee ook de eindredactie van de NWIP Nieuwsbrief van hem over. Dat valt niet mee. Gerard wist als geen ander iedere Nieuwsbrief te starten met een boeiend artikel waarin hij Adleriaanse concepten koppelde aan hedendaagse ontwikkelingen. Zijn bespiegelingen las ik, en u waarschijnlijk ook, met veel belangstelling. Ik zal ze missen.
Natuurlijk is er ook in de nieuwe digitale Nieuwsbrief plaats voor artikelen en bespiegelingen. Vanuit de NWIP maar ook uw bijdragen als lezer zijn van harte welkom. Vanwege de leesbaarheid zal bij de wat langere teksten de eerste alinea worden geplaatst. De rest is te lezen via een link naar het PDF bestand.
Heeft u nieuws en copy voor onze Nieuwsbrief? Laat het ons weten en mail naar: nwip.info@gmail.com.

We hopen u met deze digitale nieuwsbrief op de hoogte te houden van nationale en internationale activiteiten en ontwikkelingen en u te blijven inspireren vanuit het rijke Adleriaans gedachtengoed.  

Namens het NWIP bestuur wens ik u veel leesplezier.

Met vriendelijke groet,
Pauline Hofstra
 
Nieuws
NWIP logo
Het NWIP bestuur is eind 2019 van samenstelling veranderd en bestaat inmiddels uit Annemare van Bodegom, Willy Hoekstra (secretaris), Pauline Hofstra (voorzitter) en Theo Joosten (penningmeester).
 
 
Het 28ste IAIP Congres vindt dit jaar plaats in Lviv, Oekraïne, van 11 juli tot 15 juli. Het thema is: New Forms of Social Psychopathology: Adlerian Approach to Prevention and Healing.
Zie voor meer informatie: http://adler-iaip.net/28th-congress-of-the-iaip 
 
The Summerschool ICASSI wordt dit jaar gehouden in Minsk, Wit Rusland, van 19 juli tot en met 31 juli. Iedereen die zich vóór 31 maart inschrijft, betaalt een gereduceerd tarief. Zowel Theo Joosten (co-chair) als Pauline Hofstra (boardmember) geven ook dit jaar les op deze internationale zomerschool. 
Zie voor meer informatie: www.icassi.net en Flyer ICASSI 2020 MINSK.pdf
 
Bij Positive Discipline Nederland kunnen ouders, verzorgers en leerkrachten kennis maken met praktische opvoedmethoden die gebaseerd zijn op de visie van Alfred Adler en Rudolf Dreikurs. Regelmatig kunnen ouders en leerkrachten 2-daagse opleidingen volgen. Bekijk de website voor actuele data.
Workshop Case Conceptualization
Jon Sperry
Na het succes van de workshop met Marion Balla (Canada) vorig jaar, organiseren NWIP en Shared Ambition op 2 april 2020 in Nijkerk een nieuw event voor psychologen, therapeuten, counselors en psycho-sociaal werkenden.
Dr. Jon Sperry (USA) deelt in een 1-daagse workshop zijn kennis en ervaring rondom het thema Case Conceptualization vanuit Adleriaans perspectief.
Case Cceptualization wordt beschouwd als de belangrijkste competentie die tegenwoordig in de klinische en counseling praktijk wordt verwacht.
Organisatie: NWIP en Shared Ambition
Docent: Dr. Jon Sperry
Locatie: De Schakel, Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk
Datum: 2 april 2020

Meer lezen: Flyer Case Conceptualization 2 april 2020.pdf
Kennismaken met Jon Sperry
AANMELDEN WORKSHOP
In Memoriam Bill Linden
Eind 2019 ontvingen we het bericht dat Bill Linden, echtenoot van Eva Dreikurs Ferguson, op 26 december na een lange periode van ziekte was overleden. Bill heeft jarenlang met veel enthousiasme les gegeven op de zomerschool Icassi. We zullen zijn verhalen, humor en bemoedigende opmerkingen node missen.
A tribute to Bill Linden
 
Hoe bewust leven we eigenlijk?
Als ik naar de keuzes kijk die ik tot nu toe in mijn leven heb gemaakt, zie ik een ‘rode draad’: een terugkerend patroon. Keer op keer kies ik ervoor ‘ergens in te plonsen’. Ik begin aan iets nieuws zonder te weten of het ook echt wat voor me is. Soms vanuit mijn eigen enthousiasme, soms omdat anderen mij uitnodigen. Ik houd wel van een uitdaging en ik houd wel van iets nieuws. Ik vind het heerlijk nieuwe ervaringen en kennis op te doen. En deze kennis en ervaring te koppelen aan wat ik al kan en weet. Vaak ervaar ik het als een enorme boost die me verrijkt en waar ik weer even mee vooruit kan. Alsof ik als hond een enorme kluif heb gekregen waar ik graag mijn tanden in zet.
Meer lezen
"Overcoming difficulties leads to courage, self-respect, and knowing yourself"
                                                                       Alfred Adler
 
Recensie

'De moed jezelf te zijn' is de vertaling van'The Courage to be disliked' (2013) en verschenen in mei 2019.

Een jonge man ontmoet een filosoof die hem uitlegt hoe hij in staat is om zijn eigen leven te leiden, en hoe hij zich kan bevrijden van het idee dat hij er vooral is om anderen te pleasen. 

De filosoof baseert zich op de mensvisie en psychologische theorie van Alfred Adler.

De moed jezelf te zijnPH.pdf
Steun onze activiteiten
Wil je dat Alfred Adlers visie en psychologie meer bekendheid krijgt in Nederland? Schrijf je in als donateur of vriend van de Nederlandse Werkgemeenschap voor Individualpsychologie. Mail naar: nwip.info@gmail.com
Volg ons
Deze e-mail is verstuurd aan hoekstrawilly@gmail.com. • Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u nwip.info@gmail.com toe aan uw adresboek.
Laposta e-mailmarketing